Przepis na domowe paszteciki

Paszteciki są lokalnym specjałem, charakterystycznym dla Szczecina. Nie bez powodu, data 20 października została ustanowiona Dniem Pasztecika Szczecińskiego. W kilku miastach Polski starano się wprowadzić lokale zajmujące się wyrobem pasztecików, jednak jedynie ten pierwszy – znajdujący się przy alei Wojska Polskiego w Szczecinie – bar Pasztecik może pochwalić się nieprzerwaną od ponad 40 lat działalnością i produkcją oryginalnych pasztecików. Oczywiście, aby cieszyć się ich smakiem nie musimy koniecznie odwiedzać tego kultowego lokalu. Możemy pokusić się o przygotowanie pasztecików domowych.

Paszteciki

Historia pasztecika szczecińskiego została przedstawiona w jednym z poprzednich artykułów. Oryginalna receptura i sposób ich produkcji jest ściśle określony. Oczywiście, w domowym zaciszu możemy pokusić się o pewne urozmaicenie i kilka wariacji na temat oryginalnego przepisu. Pasztecikibazują na smażonym cieście drożdżowym, a wypełniane są różnorodnym farszem. Możemy przyrządzić je na słono, jak i na słodko. Najpopularniejsze farsze to te z kapustą i grzybami, z mięsem, z serem żółtym i pieczarkami. Bardziej nowoczesne bazują na szpinaku i fecie, czy na białym twarogu. W każdej wersji paszteciki smakują wyśmienicie.

Sposoby podania

Paszteciki często są kojarzone ze świętami, gdy podawane są razem z czerwonym barszczem. Jednak, mogą być również smaczną przekąską podczas wizyty zaproszonych gości. Ewentualne pozostałości świetnie sprawdza się jako posiłek do pracy czy szkoły. Wybornie smakują serwowane na ciepło, jednak na zimno też mają swój urok. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji między ciastem, a nadzieniem. Warto zadbać również o to, aby właściwie je skleić, bo farsz może z nich wypłynąć i odbić się negatywnie na walorach smakowych pasztecików.

Podstawowy przepis na paszteciki z mięsem

Ciasto

500g mąki pszennej
2 jajka (1 jajko do posmarowania pasztecików)
250ml mleka
25g świeżych drożdży
75ml oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz

500g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu

Drożdże wymieszaj z 2 łyżkami mąki pszennej, łyżką cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstaw pod przykryciem na 20 min w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. W tym czasie pokrój cebulę, podsmaż ją razem z mięsem na patelni. Dodaj czosnek i resztę przypraw. Pod koniec smażenia dolej śmietany, w celu połączenia się składników farszu. Odstaw do wystudzenia. Pozostałe składniki na ciasto umieść w misce i wymieszaj, w celu osiągnięcia gładkiego ciasta. Do gładkiej masy dodaj wyrośnięte drożdże, wymieszaj i odstaw przykryte na 60 min. Ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość. Następnie, krótko wyrabiaj ciasto i wyłóż na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto mocno rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 5mm, a potem pokrój je na równe 4 paski. Na każdy z pasków nałóż porcję wybranego przez siebie farszu, pozostawiając wolne brzegi. Ciasto zwiń w rulon, wolne brzegi sklej. Powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś na nią przygotowane rulony, łączeniem do dołu. Każdy z rulonów pokrój w poprzek co 5cm i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp makiem lub czarnuszką. Ponownie, pozostaw paszteciki do wyrośnięcia na 20 min. Następnie włóż je do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 min, do momentu przyrumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *