Pasztecik

Pasztecik jest to bar w Szczecinie którego pierwszy lokal powstał 1969 roku i znajduje sie na ul. Wojska Polskiego 46, jest to tzw. pierwszy fastfood w szczecinie.Robione i sprzedawane są tam Paszteciki Szczecińskie , oferowane sa one w pięciu smakach:z mięsem,z pieczrką i serem,z kapustą i grzybami,z parówką lub z jajkiem chociaż na zapytanie o ostatnie dwa smaki dostajemy stanowcza odpowiedzi „nie ma”.Cena za ten przysmak wynosi 2,95zł za jedna sztukę, można również kupić barszczyk za 2zł.Wygląd lokalu przez ponad 4 dekady wygląd baru nic sie nie zmienia, sztuczne kwiaty znajdujące sie na blatach i krzesełka przymocowane na stałe do podłogi.Jednak najważniejszą rzeczą która cofa nas te kilkadziesiąt lat wstecz jest to że płaci się w kasie przy wejściu, zabiera paragon a zamówienie odbiera już w środku.Paszteciki podaje pani wyjmująca paszteciki ze starej monstrualnej maszyny po której widać, że lata świetności ma już za sobą.

 

Czym jest słynny Pasztecik Szczeciński?

Pasztecik Szczeciński to rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi, danie typowe dla Szczecina. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną,kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną. Ciasto z zewnątrz jest kruche, jednak w środku ma delikatną i miękką konsystencję. Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem.W 2008 roku pojawiła się propozycja Urzędu Marszałkowskiego, aby pasztecik wpisać na listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. Ostatecznie pasztecik znalazł się na liście 22 grudnia 2010, co oznacza iż wszyscy producenci muszą ściśle przestrzegać ich receptury.

pasztecik

żródło:www.wikipedia.pl www.wroclawskiejedzenie.pl